Bardzo dobry sposób na dodanie smaku i jednoczesne zmiękczenie mięsa przed grillowaniem lub smażeniem. Jabłkowa solanka nadaje się przede wszystkim do schabu, karkówki lub kotletów wieprzowych, ale ostatnio marynowałam w niej piersi z bażanta i były doskonałe! Trzeba tylko pamiętać, że mięso po wyjęciu z solanki należy starannie osuszyć, no i nie solić już więcej...
Przepis na Jabłkowa solanka do marynowania mięsa >>
Domowy proszek do pieczenia, bez aluminium i innych dodatków, bezglutenowy, a co najważniejsze - bez sztucznego posmaku!
Przepis na Proszek do pieczenia >>
Podstawowy biały sos na mleku, niezbędny do wielu zapiekanek, używany jako baza do sufletów, musów oraz innych, bardziej skomplikowanych sosów.
Przepis na Bechamel - sos beszamelowy >>
Syrop cukrowy to niezbędny składnik wielu koktajli. Przydaje się także przy rozmaitych daniach słodkich, jak na przykład - wiśnie w korzennym syropie.
Przepis na Syrop cukrowy >>
Doskonałe ciasto pod wszelkiego rodzaju słone wypieki. Naprawdę jest świetne - elastyczne, nie kruszy się, nie przykleja do wałka...Starcza spokojnie na wyłożenie formy o średnicy 32 cm.
Przepis na Kruche ciasto do słonych tart >>
Cienkie, nieduże grzaneczki z oliwą są podstawą rozmaitych kanapeczek, podawanych na ciepło lub zimno. Znakomicie się przechowują, pod warunkiem, że włożymy je, już ostudzone, do hermetycznego pojemnika.
Przepis na Crostini czyli grzanki >>
Bardzo eleganckie i ładne grzaneczki, które podajemy do rozmaitych musów lub kremowych pasztetów.
Przepis na Grzanki Melba >>
Najlepszy sposób na obranie papryki ze skórki.
Przepis na Pieczone papryki >>
Bardzo dobre kruche ciasto do słodkich wypieków - ma konsystencję plasteliny, więc łatwo nim wylepić formę. Nie trzeba wałkować!
Przepis na SÅ‚odkie kruche ciasto do tart >>
Doskonały dodatek do przecieranych zup warzywnych, na przykład do zupy z porów, szparagów albo przecieranej kartoflanki.
Przepis na Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |